Ceza Hukuku suç ve ceza kavramlarını inceleyen bir kamu hukuku dalıdır. Ceza Hukuku alt dalları şunlardır: :

Ceza Genel Hukuku: Genel ceza hukukunun konusu suç kavramının maddi ve manevi unsurlarıyla tanımı, ceza hukukuna hakim olan genel ilkeler, ceza kavramının tanımı, suçu ortadan kaldıran nedenler, cezayı azaltan ve ortadan kaldıran nedenler gibi bütün suçlar için geçerli olan ilke ve teoriler ile bu konularla ilgili mevzuatı ve yargı kararlarını ele alır. Ceza Genel Hukuku 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 1 ila 75. maddesi rasında Birinci Kitapta düzenlenmiştir.

Ceza Özel Hukuku: Ceza özel hukuku hangi eylemlerin suç olduğunu teker teker belirleyen kuralları inceler. Her bir suçun unsurlarını, kapsam ve sınırlarını, birbirlerinden ayrılan yönlerini ve bu suçlar için öngörülen cezaları inceler. Hangi eylemlerin suç olduğu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun İkinci Kitabında ele alınmıştır. Ancak Türk Ceza Kanunu dışında suç ve cezaları düzenleyen daha bir çok özel kanun bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu
  • 6136 Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunu
  • 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu
  • 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu
  • 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu

Ceza Yargılaması Hukuku: Ceza muhakemesi veya ceza yargılaması hukuku suç ve suçluların nasıl soruşturulacağı, yargılanacağı ve cezalarının infaz edileceğini ele alan bir ceza hukuku dalıdır. Ceza yargılamasının temel amacı maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasıdır. Ceza yargılamasını düzenleyen temel kanun 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’dur.